Louise Baek Larsen.
Louise Baek Larsen Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Forskar i Jönköping

Louise forskning ska få polisen härda ut

"Det är drömmen man har kring sin forskning, att den gör nytta"
3:00 min

Tunga skyddsvästar och mängder av utrusning får polisen att sjukskriva sig.

Det är många kilos utrusning som en polis i yttre tjänst ska bära med sig, utrustning som dels är tung och som dels hindrar polisens naturliga rörelser.

Poliser får i högre grad än övrig befolkning problem med bland annat smärtor i ländryggen, vilket gör att de ofta sjukskriver sig och så småningom lämnar yttre tjänst. 

– Vi ser att de flest i yttre tjänst i åldrarna 25-40 år, där man egentligen ska kunna jobba ett helt yrkesliv, säger Louise Baek Larsen som på Hälsohögskolan i Jönköping forskar kring polisutrusning och arbetsmiljö.

Hon och hennes kollegor har, bland annat genom en enkät där 4000 poliser i yttre tjänst svarat, studerat hur polisen påverkas av utrustningen. Men de har även genom observationer i högskolans gånglabb, där det finns väldigt avancerade mätutrustning för att mäta kroppens rörelser i 3D, studerat på detaljnivå hur rörelsemönster förändras.

– Man har fått en kortare tid i yttre tjänst, för att många slutar där på grund av att de har ont. Det finns ju många andra aspekter i polisarbetet som också påverkar, men det vi tittar på är den fysiska biten. 

Hennes forskning sker i tät kontakt med bland annat Rikspolisstyrelsen, där hon nyligen var för att diskutera utformningen av nya polisbilar. Forskningen har även bland annat lett till en diskussion kring det utrustningsbälte som polisen bär - hur det ska se ut och vilken utrusning som bör finnas där.

Hör Louise Baek Larsen om hennes forskning i ljudklippet ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".