En person i rullstol får hjälp av en assistent.
Efter ett nytt beslut kommer insatser att kosta. Foto: Hasse Holmberg/TT
Habo

Habo inför avgifter för insatser

Paulina Tarabczynska: Kommer att avsäga mig insatserna
2:15 min

Personer som har behov av hjälp ska från och med nu betala för insatserna.

Beslutet innebär att personer som har beviljats bistånd enligt socialtjänstlagen nu kommer att behöva betala en avgift för att ta emot insatserna.

Kostnaderna ska anpassas efter hur stor inkomst man har, men Paulina Tarabczynska som har insatser i form av boendestöd kommer inte att ha råd att fortsätta ta emot hjälpen.

–  Jag kommer att avsäga mig insatserna och jag är rädd att jag kommer att återgå till mina destruktiva mönster, säger hon.

Paulina har räknat ut att det skulle kosta henne 315 kronor i månaden och det är pengar som hon inte kan spendera på det.

– Jag får ingen marginal överhuvudtaget för att unna mig att köpa skor eller att lägga undan pengar.

Kommunfullmäktige beslutade om ett undantag som gäller de som tar del av daglig sysselsättning och daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning.

Avgiften ska motsvara den ersättning exklusive moms som betalas till externa LOV-utförare per timme. Avgiften för funktionshindrade ska utvärderas senast 30 juni 2017.

Men Hans Jarstig (KD), kommunalråd och ordförande i socialnämnden vill lugna oroliga personer med att man bara behöver betala avgift för insatser om man har minst 5001 kronor kvar efter att boendekostnaden har betalats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".