Zahra Rezaei & Mariam Turkmany står på gatan i Jönköping.
Zahra Rezaei & Mariam Turkmany är båda oroliga för att de kommer få lämna Sverige. I Afghanistan väntar döden, berättar de båda. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Jönköping

Kan få lämna Sverige - stöttar varandra

Mariam Turkmany: Hundraprocentig risk att jag blir dödad om jag återvänder
1:27 min

Flera afghanska asylsökande kan få lämna Sverige. För att stötta varandra har över 300 afghaner gått samman i en nystartad förening.

Genom föreningen skapas olika mötesplatser för att lyssna på vad den afghanska minoriteten i Jönköping behöver hjälp med och kan göra tillsammans. Zahra Rezaei är ordförande för den afghanska kulturföreningen.

Alla pratar om avvisningar och det nya avtalet mellan länderna som skrevs i oktober, säger Zahra.

Tidigare tog Afghanistan bara emot medborgare som själva valde att återvända från Sverige. Men nu tar de också emot de som fått avslag och tvångsutvisas. Mariam Turkmany kom till Sverige för ett år sedan, hon har inte fått något beslut om sin asylansökan än.

Det finns en hundraprocentig risk att jag blir dödad om jag återvänder. Skulle kvinnor som flytt för att de varit förtryckta återvända riskerar en del av dem stening, säger Mariam.

Migrationsverket tar hänsyn till den som kommer från en speciellt utsatt grupp när de tar beslut. Men Mariam är ändå orolig för sin och vännernas framtid.

För att möta den oron som finns och hålla humöret och hoppet uppe, har den afghanska kulturföreningen nu börjat ha träffar med afghansk musik och tid för samtal med varandra. Föreningen har också engagerat advokater som ska svara på frågor om vad man kan göra ifall man får ett avvisningsbesked.

Intervjuerna i inslaget har tolkats av Bahman Purjanaki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".