Black friday i USA.
I USA är Black friday en stor dag för många konsumenter. Foto: TT
Handel

Black friday: Butiker känner sig tvingade att vara med

Jonas Arnberg, Svensk handel: Tomt efter Black friday
2:58 min

Idag går det som numera signalerar startskottet för julhandeln: Black friday.

I flera dagar har tidningar varit fyllda med annonser om alla reafynd man kan göra under Black friday - den amerikanska dagen som startades av e-handeln för att få fart på handeln.

I Sverige har dagen funnits några år och har växt sig allt starkare. Men trots att dagen uppenbarligen lockar till handel så innebär den också problem för en del butiker, framför allt mindre sådana. De kan känna sig tvingade att vara med, trots att de egentligen inte har råd att sänka priserna.

– Alternativet är att inte vara med, men då blir butikerna tomma den här helgen. Det vill man inte så man känner sig tvingade att vara med, men det blir då på bekostnad av lönsamheten, säger Jonas Arnberg som är chefsekonom Svensk Handel.

Större kedjor kan förhandla sig till bättre priser från sina leverantörer och då blir det inte lika kostsamt med en extra rea för dem som det kan bli för en mindre.

– Försäljningen går upp, men parallellt med den trenden ser vi att lönsamheten går ner, säger Arnberg. Han ser också att många butiker drabbas av ett före- och eftersyndrom.

– Tittar man på förra året var det tomt i många butiker efter Black friday, i år har det varit tomt även innan Black friday. Kunden lär sig ju: Varför ska jag handla nu, snart är det ju Black friday...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".