Lättvårdsambulans.
1 av 3
Lättvårdsambulansen blir ett nytt verktyd för Region Jönköpings län. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Daniel Lilja och Thomas Håkansson
2 av 3
Verksamhetschef Daniel Lilja och ambulansföraren Thomas Håkansson ser fram mot att jobba med nya ambulansen. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Lättvårdsambulans.
3 av 3
Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Sjukvård

Ny ambulans - ett nytt verktyg i verktygslådan

Thomas, ambulansförare: Det är halva priset
2:48 min

Som en vanligt ambulans, men lite lättare utrustad. Så kan man beskriva den lättvårdsambulans som Region Jönköpings län köpt in.

– Det ser ut som en vanlig akutambulans, skillnaden är att det inte finns någon mellanvägg. I stort sett all utrustning som en akutambulans utom utrustning för att fixera stora trauman, säger ambulansföraren Thomas Håkansson.

– Kan jämföra det med vårdnivån på en vårdavdelning, där man inte har ständig tillsyn och man klarar sig hyfsat själv, men man kanske är i behov av läkemedelstillförsel eller viss övervakning, säger verksamhets Daniel Lilja. Han ser den nya ambulansen som ett nytt verktyg för att serva den som behöver vård.

– Det är ett nytt verktyg i vår verktygslåda. Som det är nu har vi bara en akutambulans i vår verktygslåda, en slägga,  men ibland behöver vi hitta rätt vårdnivå till rätt patient för att på ett väldigt effektivt sätt utföra vården, säger Daniel Lilja.

Hör hela intervjun med Daniel Lilja och Thomas Håkansson i ljudspelaren ovan. Regionrådet Mia Frisk lyckades, till slut, premiärstarta ambulansen. Hör hur det lät i ljudklippet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".