Konstnärerna Benjamin Maus och Richard Wilhelmer, bakom dem curatorn Jonatan Habib och smileyn, Public face.
1 av 3
Konstnärerna Benjamin Maus och Richard Wilhelmer, bakom dem curatorn Jonatan Habib och smileyn, Public face. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Smiley, Public face.
2 av 3
Public face, som smileyn kallas, ska lyftas upp med lyftkran. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Susan Bolgar uppe på Rådhusets tak
3 av 3
Susan Bolgar, avdelningschef Kulturproduktion, kollar in taket där smileyn ska stå. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Kultur

☺Rådhusets smiley har koll på glädjen☺

Susan Bolgar: Hoppas den visar ett glatt ansikte
2:01 min

Glatt, allvarsamt eller surt..? En åtta meter hög smiley ska visa hur Jönköpingsborna mår.

– Det är ju så med all konst egentligen, konsten är ju till för att diskutera de allvarliga sakerna som vi har runt omkring oss i vårt samhälle. Den här gör det på ett speciellt humoristiskt och lite varmt sätt, säger Susan Bolgar som är chef för kulturproduktion på Jönköpings kommun.

Det är en 700 kilo tung, åtta meter hög och fem meter i diameter rund smiley med neonlysrör som nu ska placeras på rådhusets tak. Smileyn är interaktiv och ska spegla hur Jönköpingsborna mår, genom att analysera de ansikten som passerar vissa övervakningskameror i centrum.

Enligt skaparna av konstverket, som kallas Public face, vill man ställa frågor om hur människan övervakas i samhället idag. Det har tidigare visats i bland annat Berlin och Wien.

– Jag tycker det är ett jätteroligt projekt och avslutning på vårt tvååriga projekt Konsthall Jönköping, säger Bolgar till P4 Jönköping.

På söndag kl 16.00 invigs konstverket.

Hör mer av Bolgar i ljudspelaren ovan. Richard Wilhelmer, en av konstnärerna bakom projektet, hör du i ljudklippet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".