Tvådelad bild, från drabbade Mogaskolan och en övervakningsbild på de misstänkta männen.

Fängelse för skolinbrottsliga - men ingen döms för Jönköpingsinbrott

Patrik Tilly, åklagare: Sannolikt överklagar jag vissa delar
1:24 min

Fem män i den skolinbrottsliga som härjat i Blekinge, Småland, Skåne och Sjuhäradsbygden döms till fängelse.

Det var på kvällen i slutet på april som tjuvar både tog sig in på och ut från Junedalsskolan innan inbrottslarmet aktiverats. När personalen kom dit på morgonen var ett 80-tal datorer och läsplattor, värda drygt 160 000 kronor stulna. Skolan fick slå igen under dagen, och eftersom nycklar var försvunna fick många lås också bytas ut.

När de sex männen greps misstänkta för ett stort antal skolinbrott fanns förhoppningen att inbrottet skulle klaras upp. Men Borås tingsrätt anser inte att bevisen räcker i de flesta fallen som männen åtalats för. Den mest aktive mannen döms för tre grova inbrott men friar honom för 20 andra fall.

När det gäller inbrottet på Junedalsskolan var två av männen åtalade. Mobiltelefoner med kontantkort har spårats till Jönköpingsområdet, men de två som åtalats har nekat till att ha med de telefonerna att göra, och fotavtryck som hittades i samband med inbrottet har inte kunnat knytas till de två. Därför frias männen. Det betyder också att Jönköpings kommun blir utan det skadestånd på drygt 440 000 som de begärt.

Åklagaren Patrik Tilly är inte nöjd med domen och kommer troligen att överklaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".