Dan Persson och Björn Alverfeldt
Journalisten och författaren Björn Alverfeldt, till höger, som skrivit ”Torsson – Boken om det fjärde bästa bandet i Lund”. Här med basisten Dan Persson. Foto: Privat

Boken om Lunds fjärde bästa band

Björn Alverfeldt: Matchen i låten har aldrig spelats
3:43 min

Efter fyra decennier kommer nu boken om det säregna lundabandet Torsson skriven av Jönköpingsbördige Björn Alverfeldt.

"Torsson - Boken om det fjärde bästa bandet i Lund" heter boken som till exempel avslöjar att det faktiskt finns en person som heter Torsson som har gett upphov till bandnamnet, och att den match som beskrivs i låten Det spelades bättre boll (på Gunnar Nordahls tid), mellan J-Södra och Grimsås, aldrig har spelats. Inte på det sättet som beskrivs i låten i alla fall.

– Några kommer nog att bli arga nu men vi får inte i hop det! Den har inte spelats och "Kocken" passade inte fel, säger journalisten och författaren Björn Alverfeldt.

Björn visste redan innan han ens hade hört någon av Torssons låtar att det var ett band i hans smak. Efter 20 år som bandets fan och 29 konserter är han en av landets främsta Torsson-kännare och nu har han äntligen skrivit boken som han tjatat om att få skriva i 15 år.

Men om nu Torsson är Lunds fjärde bästa band, vilka är nummer ett, två och tre?

– Nummer ett är Timbuktus band Damn, nummer två surfrockbandet Langhorns och trea är the Sinners, ett band som inte finns längre, säger Torssons basist Dan Persson.


Torssonboken är Björn Alverfeldts andra. Han har tidigare skrivit boken "Egentligen kan man inte tävla i musik", om Melodifestivalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".