Eksjö kommun tvillingar villa död
Här hittades spädbarnen döda. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Höglandet

"Har varit en svår tid för föräldrarna"

Chefsåklagaren: Kan drabba alla människor
1:56 min

Föräldrarna till tvillingspädbarnen som hittades döda i Höglandet i somras frias nu från alla misstankar.

Det var i slutet på juli som barnen hittades döda i sitt hem på Höglandet. Föräldrarna misstänktes till en början för att ha vållat deras död, men frias nu från alla misstankar.

Åklagarmyndigheten skriver att spädbarnen avlidit av sjukdom.

– Efter genomgång av förundersökningen har jag i dag beslutat att lägga ned förundersökningen då anledning numera saknas att brott förövats, säger chefsåklagare Klas Lorefors vid Åklagarkammaren i Jönköping i ett pressmeddelande.

Föräldrarna greps och anhölls kort efter att barnen hittats döda, men släpptes några dagar senare.

Den rättsmedicinska undersökning har visat att tvillingspädbarnen dog av lunginflammation.

– Enligt utlåtandena framgår att båda barnen drabbats av akut dubbelsidig lunginflammation samt att tvillingarna tros ha smittat varandra. Vidare framgår att små barn ofta reagerar med vaga ospecificerade allmänsymtom på allvarliga infektioner. Då immunförsvaret ej heller är helt utvecklat kan förloppet vara mycket snabbt, framförallt hos så kallade riskgrupper dit bland annat tvillingar och för tidigt födda barn tillhör. Inte heller i övrigt i utredningen har framkommit omständigheter som talar för att brott förekommit, säger Klas Lorefors

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".