Elever i ett klassrum.
Arkivbild: Katarzyna Korza/TT
Jönköpings län

Skärpta betygskrav för IB-elever

Linnéa Samuelsson, elev: Orimligt
3:19 min

Det blir skärpta betygskrav för elever från gymnasieskolans internationella IB-program som ska söka till högskolan.

Det beslutade Universitets- och högskolerådet (UHR) på måndagen.

Bakgrunden till skärpningen är att UHR vill kompensera för att det sedan det nya betygssystemet infördes i gymnasieskolan blivit svårare att nå högsta meritvärdet 22,5.

UHR vill med sitt beslut att det också ska bli svårare för de elever som studerar på IB-programmet. De har nämligen ett annat betygssystem.

– Vi skapar balans i betygsgruppen, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet.

P4 Jönköping har tidigare berättat att tusentals gymnasieelever protesterat mot förslaget som nu alltså blir verklighet.

- Jag tycker att det känns ogenomtänkt och orättvist att det kommer gälla redan för oss som tar studenten i vår. I gymnasiereformen 2011 så lät man elever som hade börjat i MVG-systemet att avsluta sin utbildning i samma system, säger Linnéa Samuelsson som läser IB-programmet på Per Brahegymnasiet i Jönköping.

Lyssna på hela intervjun med Linnéa Samuelsson och IB-koordinatorn Allyson Neuberg för att höra mer om beslutet och vad det innebär för eleverna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".