Anna Hildingsson och smileyn
Anna Hildingsson och smileyn från hennes sovrumsfönster. Foto: Alexandra Letterfors/Sveriges Radio
Jönköping

Smileyn följer Anna i hennes hem

"Jag känner mig iakttagen"
2:13 min

Anna Hildingsson bor direkt bakom rådhuset i Jönköping där en jättesmiley placerats på taket.

I slutet av förra veckan invigdes jättesmileyn på rådhusets tak i Jönköping. Den ska spegla hur invånarna och besökarna i staden mår med hjälp av en avläsningskamera som ska analysera om personerna är glada, ledsna, sura, arga eller helt enkelt neutrala.

P4 Jönköping har tidigare berättat att kameran som används inte är tillståndspliktig då den inte kan identifiera någon person och inga bilder tas eller lagras. Och för att en övervakningskamera ska kräva tillstånd så behöver den kunna identifiera personer, sa Peter Blomsterberg på Länsstyrelsen till P4 Jönköping i förra veckan.

Men en som nog hade önskat att kameran inte var tillåten är Anna Hildingsson. Från alla fönster i sin bostad i centrala Jönköping ser hon den väl upplysta smileyn. Oavsett om hon befinner sig i sovrummet eller köket så blickar den enorma smileyn mot henne, med en min.

Hör Anna Hildingsson själv berätta hur det känns att hela tiden se smileyn som blickar mot henne.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".