Smiley, Public face.
Public face, som smileyn kallas, ska lyftas upp med lyftkran. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Jönköping

Kommunens konstverk var olagligt

"Har stängt av kameran"
1:36 min

Kommunens konstverk där en jättesmiley visar vilket humör invånarna och besökarna i staden är på har visat sig vara olagligt.

I fredags invigdes Jönköpings kommuns konstverk "Public face" där en kamera analyserar invånare och besökares ansiktsuttryck som sen speglar sig i en jättesmiley på Rådhusets tak.

Från början hävdade representanter från kommunen att kameran inte var tillståndspliktig då inga bilder tog och ingen person kunde identifieras, men detta har visat sig vara felaktigt.

– Det tas en bild som visar vilket humör allmänheten är på, men den här bilden försvinner direkt och lagras aldrig. Men i och med att tas en bild så är det olagligt i juridisk mening, även om den inte lagras, säger Karin Semberg, kulturchef i kommunen.

Kameran som används i konstverket har nu därför stängts av och används inte längre. Under onsdagen kommer kommunen och länsstyrelsen ha samtal om hur man ska göra med konstverket, som fortsatt lyser med ett slumpmässigt ansiktsuttryck.

Kommunen kommer även ha dialog med konstnärerna, som bor och arbetar i Berlin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".