Färre rödingar

De första dagarnas provfiske i Vättern visar att beståndet av röding i sjön är ännu mindre än man tidigare befarat.

Beståndet av röding har länge varit hotat i Vättern och när man nu provfiskar och inför ännu hårdare restriktioner så är det fortsättningen på en lång kamp som än så länge inte varit framgångsrik. Det vittnar provfiskarna tomma nät om. 

Även om det inte finns något entydigt svar på varför rödingen för en så tynande tillvaro i sjön så är en trolig orsak överfiske. Redan på 30-talet kom de första varningarna om att rödingen kunde vara hotat om man inte var återhållsam med fisket. Sedan dess har fiskeredskapen blivit bättre och mer effektiva och därmed också fångsttrycket från såväl yrkesfiskare som fritidsfiskare. Därför införde man också ytterligare begränsningar i fisket första juli.

Det handlar bland annat om ett totalt fiskeförbund i tre större områden i sjön, om ökade minimimått och strängare regler för nätfiske. Visserligen är rödingen ännu inte utrotningshotad i Vättern, men den kommer att leva en mycket tynande tillvaro en lång tid framöver, säger fiskeribiologen Per Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".