Ett par ben i fotbollsstrumpor och en fot som måttar mot en fotboll.
I Värnamo bygger man i första hand för elitfotbollen. Foto: Adam Ihse/TT
Jönköpings län

Flera stora arenabyggen på gång

Anders Wilander, kommunalråd: Måste rusta för att behålla attraktivitet
1:41 min

I Tranås och Värnamo planeras det för fullt för nya arenor, som kan kosta hundratals miljoner kronor.

Det är inte bara i Jönköping som bygget av en arena blivit en stor fråga.

Just nu pågår diskussioner om kostnaderna för den planerade multiarenan i Tranås och i Värnamo är en detaljplan på gång för en fotbollsarena och flera idrottshallar.

I Tranås har man hittills varit överens om bygget, till skillnad från i Jönköping.

Men moderaten Anders Wilander, kommunstyrelsens ordförande i Tranås, medger att det är en stor investering – det handlar om hundratals miljoner kronor.

– Detta är ju ett första steg på en lång resa med enormt mycket pengar inblandat, men om vi ska växa till 20 000 invånare, vilket fullmäktige bestämt att vi ska jobba mot fram till 2025. Får vi ny järnväg blir det ytterligare 10 000 nya invånare inom en 10-15-årsperiod. Då måste vi rusta för det här för att behålla någon attraktivitet, säger Anders Wilander.

Multisportarenan i Tranås är en del i ett större stadsbyggnadsprojekt och ska rymma en mångfald av aktiviteter. Den planeras rymma 1 500 platser. 

Arenan ska byggas i ett kluster med nya lokaler där bland annat utbildningar, bibliotek och restaurang blandas och knyts ihop.

I Värnamo handlar det i första hand om att bygga för elitfotbollen, precis som i Jönköping, där det varit stormiga diskussioner om den planerade arenan.

Arenan i Värnamo är dimensionerad för superettan med 3 500 platser och kan stå klar tidigast 2022.

Värnamo kommun planerar att  bygga fler idrottsanläggningar intill fotbollsarenan, som en simhall och en ishall. En detaljplan ska arbetas fram under nästa år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".