En montagebild av ett papper, en brunn och en vattenkran.
Det kan bli lika låga grundvattennivåer nästa sommar som det var i år. Foto: Montagebild/Sveriges Radio
Jönköpings län

Krisplanen: Förbereder sig för fler år med låga vattennivåer

"Sådana här torrår kan komma oftare och bli värre"
1:40 min

Efter en tuff sommar med låga grundvattennivåer förbereder sig kommuner och myndigheter redan nu på en lika svår, eller svårare, sommar nästa år.

I Eksjö kommun ligger man två årsnederbörder back för att återställa vattennivåerna till det normala, snart är de nere på gränsnivåer. Därför har kommunen nu infört begränsningar på dricksvattnet.

– Blir det en torr, kall vinter så kommer vi tulla på det här och komma ner på gränsnivåerna i vattendomen, säger Torbjörn Johansson som är VA-chef på Eksjö Energi.

Vad händer då?

– Vi får se då om vi måste överskrida gränsvärdena eller ransonera.

Grundvattennivåerna i länet har under 2016 varit historiskt låga och flera kommuner har fått införa bevattningsförbud för att få invånarna att spara på det värdefulla dricksvattnet. På många håll har också brunnar sinat och lantbrukare har fått hämta vatten från sjöar till sina djur.

Redan nu förbereder sig kommuner och myndigheter på att kommande år kan bli lika tufft, berättar Jonathan Nilsson som är krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

– Inte bara nästa år, utan det kan komma flera år framöver. Just nu arbetar vi för att se över vad vi kan göra ifall det blir likadant nästa år eller värre, säger han.

Bland annat handlar det nu om att informera de med egna brunnar hur de ska säkerställa sin vattenförsörjning samt att öka medvetenheten hos alla invånare.

Klimatmodellerna visar att sådana här torrår komma oftare och bli värre.

Men det finns också planer på att till exempel koppla ihop vattenledningar för att säkra vattenförsörjningen i mindre samhällen. Till exempel skulle vatten från Vättern kunna delas ut till fler kommuner.

Det finns också ett förslag på att skapa fler stora våtmarker i länet som kan fungera som buffert om det blir torrt.

– Det här är kopplat till klimatförändringar för vi måste anpassa oss för framtiden, och då behöver vi både kort- och långsiktiga åtgärder, säger Jonathan Nilsson.

Då är det ändå sannolikt att man kommer behöva ta till någon av de här sakerna?

– Förmodligen. Vad klimatmodellerna visar så kommer sådana här torrår komma oftare och även bli värre framöver.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".