Saltbil. Arkivbild, foto: Fredrik Sandberg/TT
Arkivbild, foto: Fredrik Sandberg/TT

Varning för blixthalka under morgonen

Blixthalkan på många vägar som fryst på under natten väntas ligga kvar och det kan bli halt i morgontrafiken. SMHI varnar.

Snö och underkylt ställde till det på många håll i södra Sverige, framför allt i Västra Götaland, Småland och Östergötland på torsdagskvällen och under natten. Och det kommer vara fortsatt halt på flera platser även under morgonen. SMHI har under fredagsmorgonen utfärdat en klass 1-varning för plötslig halka på länets vägar.

- Under natten och i morgon bitti blir det någon minusgrad ända ner i Skåne, sade Johan Lundgren, meteorolog vid SMHI, till TT på torsdagskvällen.

Under torsdagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för plötslig ishalka och larmen om olyckor avlöste varandra. Utanför småländska Vaggeryd omkom två män när deras bil kraschade våldsamt in i mitträcket på E4 i norrgående riktning. Enligt polisen var det väldigt halt på platsen.

I Östergötland inträffade ett tiotal olyckor under kort tid på kvällen. På riksväg 23/34 i Ljungsbro krockade en personbil med en lätt lastbil och tre personer fick föras till sjukhus med ambulans. Även i Norrköping fick en person föras till sjukhus efter att ha sladdat in i ett träd.

- Vi avråder å det bestämdaste att ge sig ut i trafiken om man inte har satt på vinterdäcken, säger Tomas Agnevik, pressinformatör vid polisen, till Corren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".