På två veckor har fyra personer dött i trafiken i länet. Inte sedan 2006 har dödstalet varit så högt som det är nu.
På två veckor har fyra personer dött i trafiken. Inte sedan 2006 har dödstalet varit så högt som det är nu. Foto: Foto: Tobias Marbenius/Victor Ghötberg
Jönköpings län

Högsta dödssiffran i trafiken på tio år

Christer Ekdahl Polisen: Ovanligt med så många dödsolyckor på så kort tid
1:19 min

17 personer har dött i trafiken på länets vägar hittills i år. En siffra som inte varit så hög sedan 2006.

På kort tid har fyra personer dött i trafiken i länet. Den 20 november dog en 19 årig kvinna på väg 894 norr om Vetlanda, 26 november en 25-årig man på väg 195 vid Bankeryd och i går två män i 20 och 50-års åldern på E4:an vid Klevshult.

– Vi har haft flera olyckor på kort tid. Det är ovanligt att vi får så många dödsolyckor, säger Christer Ekdahl som utreder trafikolyckor på polisen i Jönköping.

Transportstyrelsen har preliminär statistik på dödsolyckor i länet. Fram tills sista oktober hade 13 personer förolyckats i trafiken.

Ingen statistik finns ännu för november men med de fyra nya dödsfallen de senaste veckorna så blir antalet dödsoffer i trafiken 17, en siffra som inte varit så hög sedan 2006.

Under flera år har det pratats om dalande dödssiffror i trafiken men om trenden nu är uppgående kan inte NTF, organisationen för säker trafik eller polisen bekräfta.   

– Om det är en tillfällig uppgång eller en uppåtgående trend vet vi ännu inte. Vi får titta på detta tillsammans med trafikverket, säger Christer Ekdahl på polisen i Jönköping.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".