Jan Windolf. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio.
Jan Windolf är fastighetsmäklare i Jönköping. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Få mäklare blir anmälda

Mäklare Jan Windolf: Det är väldigt ovanligt
1:24 min

De senaste fem åren har länet haft max sju anmälningar på ett år.

I förra veckan beslutade Fastighetsbyrån att anmäla två av sina mäklare till Fastighetsmäklarinspektionen, efter att P4 Jönköping avslöjat att de köpt objekt som de själva förmedlat.

Men P4 Jönköpings granskning visar att det är ovanligt med anmälningar mot mäklare i länet.

– Det är väldigt ovanligt, bekräftar Jan Windolf som har jobbat som fastighetsmäklare i Jönköping i 32 år.

Är det bara mäklarnas förtjänst att det är så få anmälningar?

– Det är en speciell marknad och det viktiga för både köpare, säljare och mäklare att man förstår varandra och då är kommunikationen oerhört viktigt. Ofta när det kommer till en konfrontation så handlar det om misskommunikation.

Antalet anmälningar brukar variera mellan två till fyra per år. Som mest har länet haft sju anmälningar på ett år, de senaste fem åren. Oftast handlar det om att mäklaren värderat en bostad för lågt, bara för att locka till sig köpare.

Men mäklare har också anmälts för att ha brustit i information eller uppfattats som partisk i samband med budgivning. Josefine Uppling på branschorganisationen Mäklarsamfundet tror att det finns flera orsaker till varför det är så få anmälningar.

Bland annat om att dagens mäklare är bättre utbildade. Men hon tror också att det kan bero på att hus- och lägenhetsköpare drar sig för att anmäla.

– Jag tänker väl att man har blivit luttrad. Alla som har försökt köpa en bostad i en tillväxtregion med hårt tryck vet ju att det är otroligt tidskrävande och känslomässigt, eftersom det för många är den största affären man gör i livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".