Utter
En DNA-analys av ett vattenprov kan avslöja om det finns utter i vattnet. Foto: Vern Fisher/TT.
Natur

Smålands landskapsdjur hittas fast den inte syns

Susanna Backe: Cellerna kan transporteras flera kilometer
1:28 min

En unik metod att inventera uttrar har utvecklats. Men bada ett litet vattenprov går det att se om det finns uttrar kring vattendraget.

Under ett par år har det gjorts försök om det går att påvisa förekomst av en viss djurart med hjälp av dna. Naturhistoriska riksmuseet har gjort analyserna på vattenproverna som länsstyrelsen i Norrbottens inventerare samlat in.

Metoden har nu utvärderats och det har kunnat konstateras att det faktiskt fungerar. Ett enkelt prov kan tala om det finns utter kring vattendraget.

– Det räcker med en liten cell från hår, saliv eller spillning. De här små cellerna kan transporteras flera kilometer och vara verksamma i ett par veckor, säger Susanna Backe, som är biolog vid länsstyrelsen som jobbat med dna-inventeringarna.

Men det går att ta metoden ytterligare ett steg längre.

– Ja det kan gå att individ-bestämma. Med en lite mer avancerad analys skulle det gå att se hur många och vilka individer som finns i vattnet, säger Susanne Backe till P4 Norrbotten.

Metoden med dna-inventering ska nu finslipas och utvecklas. Men metoden ska även testas under inventeringar av flodpärlmussla. I praktiken så skulle det gå att inventera alla djur som finns i eller kring ett vattendrag.

– Ja, i framtiden kommer det sannolikt att gå göra en hel artlista av ett vattendrag bara med hjälp av ett vattenprov, säger Susanne Backe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".