Alice Bah Kunkes Instagram-bild
Alice Bah Kunkes Instagram-bild som väckt reaktioner. Foto: Alice Bah Kunke

Ministerns populära svar efter hatstormen

"Inte van vid så många hjärtan"
2:04 min

Butikskedjan Åhlens valde att ta bort en bild på en mörkhyad pojke utklädd till Lucia sen det blivit en hatstorm mot bilden.

För drygt en vecka sedan valde butikskedjan Åhlens att lägga upp en bild på en mörkhyad pojke iklädd Luciakläder. Bilden väckte starka reaktioner bland rasister och för en dag sedan valde butikskedjan att ta bort bilden av hänsyn till pojkens föräldrar.

Efter beslutet valde kultur- och demokratiministern Alice Bah Kunke att publicera en bild på sin privata instagram-sida där hon själv var iklädd Luciakläder. Samtidigt skrev hon texten:

Kärlek och respekt. Det är inte så svårt. #jagärhär
Syntolkning: jag med luciakrona.

– Det här handlar inte om den här familjen eller om barnet, utan att stå upp för alla människors lika värde och stå upp mot hatet och verka för kärleken och ljuset.

Bilden på Alice Bah Kunke blev snabbt spridd och nådde fort flera tusen gilla-markeringar på Instagram.

– Jag har fått enormt mycket reaktioner. Jag är inte van vid att få så här många hjärtan på mina bilder. Det gör mig rörd. Det handlar inte om att bilden var fantastisk, det handlar om det underliggande budskapet. Nästan 8 000 människor har ställt sig bakom och visat på kärlek och respekt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".