Julmat och snaps.
Foto: TT

Julbordsfyllan: Även chefen har ansvar

Unionen: Så har vi räddat kvar anställningar
1:37 min

Det är inte bara personalens fel när julbord spårar ur i fylla och misshandel.

Ett stort ansvar ligger också på arbetsgivaren, det menar fackförbundet Unionen. P4 Jönköping har berättat att det händer att folk hamnar i fyllecell efter att ha varit ute på julbord, och det kan också bli slagsmål.

– Det här är arbetstid och skall betraktas som arbetstid så arbetsgivaren har ju en skyldighet att tillse att det är en god arbetsmiljö, säger Magnus Sjöholm som är regionchef på Unionen i Småland.

 

Arbetsgivaren har alltså ett visst ansvar för hur kvällen utvecklar sig när anställda bjuds på mat och dricker alkohol tillsammans. Till exempel kan arbetsgivaren låta personalen själva stå för alkoholen, eller begränsa antalet glas som personalen bjuds på.

Chefen kan också vara tydlig med var gränsen går för ett acceptabelt drickande, säger Magnus Sjöholm på Unionen.

Unionen har varit inkopplat i flera fall, där det uppstått konflikter på julbord när alkoholen flödat. Anställda som betett sig illa har då fått en erinran eller en varning efteråt. I ett fall gick det så långt att en anställd misshandlade sin chef, och det slutade med uppsägning.

Men i flera fall har facket också kunnat visa på att arbetsgivaren haft ett ansvar för det som hänt, säger Magnus Sjöholm.

– Därmed har vi kunnat rädda kvar anställningar och få igång en process där man beskriver vilken policy man har kring alkohol.

De här fallen ligger långt tillbaka i tiden, det handlar om sent 90-tal och tidigt 2000-tal. Sedan dess har inga fall kommit till Unionens kännedom. Men så sent som förra året spårade ett julbord i Värnamo ur, och en kvinna misshandlade fyra av sina kollegor. I det fallet hade företaget bjudit på alkohol och chefen hade också personligen bjudit på flera groggar vid bordet.

Men generellt sett är arbetsgivarna bättre på att begränsa drickandet numera. Det menar flera av de krögare P4 Jönköping pratat med.

På restaurang Höganloft i Isaberg märker man att cheferna undviker att boka in julbord på lördagar, till exempel, för att hålla nere drickandet, säger Susanne Dulnuan, driftsansvarig för matsalen där.

– De flesta företagen vill ju komma på fredagar för att folk inte ska ha så mycket tid att förfesta. På lördagar kan det bli mycket mer förfest. Sedan är det mycket restriktioner nu, många bjuder på öl och vin men ingen starksprit, vilket också är bra. Det har märkts skillnad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".