Kallt vatten straff för pojke som ljög - nu står paret inför rätta

En pappa och hans nya fru misstänks för ofredande av mannens son.

En man och en kvinna i 35-årsåldern står idag inför rätta i Eksjö tingsrätt, misstänkta för ofredande mot mannens 13-årige son. Pojken ska ha straffats för att han ljög genom att bli duschad i kallt vatten.

Pojken har bott hos sin mamma men flyttade av olika skäl till pappan och hans nya fru för ett par år sedan. Det var socialförvatlningen i den aktuella kommunen som slog larm om att pojken for illa.

I förhör har 13-åringen berättat om flera tillfällen då pappan blivit våldsam mot honom, och att han var rädd för sin pappa. Han har berättat att han, när han ljög en gång, blev satt i badkaret och att pappans nya fru hällt eller spolat kallt vatten över honom och att han sedan fick sitta i det kalla vattnet i uppemot en och en halv timma. Pappan ska under tiden ha suttit utanför badrummet utan att ingripa.

Han berättar att han haft det tufft hos pappan, och att han haft svårt att anpassa sig till deras regler.

Pappan och hans nya fru står åtalade för ofredande mot pojken, och då handlar det om händelsen i badrummet som ska ha inträffat någon gång förra året.

Pappan känner igen händelsen, men anser inte att den var så allvarlig som sonen berättat, och han säger att han varken kan erkänna eller förneka. Kvinnan nekar till brott, och säger att hon bara hällde en kopp ljummet vatten över pojken och att det var han själv som ville vara kvar i badkaret.

Pojken är numera fosterhemsplacerad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".