Paret Tommy Andersson & Jessica Edfeldt samt deltagare Jessica Tamms
Paret Tommy Andersson & Jessica Edfeldt samt lagmedlemmen Jessica Tamms. Foto: Alexandra Letterfors/Sveriges Radio
Hjältekalendern

I deras fotbollslag är handikapp inget hinder

"Alla kan mycket mer än vad man tror"
7:48 min

Tommy och Jessica har ett lag ihop, ett fotbollslag för personer med funktionsnedsättning.

Tommy Andersson - och egentligen hela hans familj - startade och driver ett fotbollslag i Anderstorp för ungdomar med funktionsvariationer.

– För några år sedan träffade vi en som var väldigt engagerad i det här och som tyckte att fotbollsföreningar, och föreningar generellt, skulle ta tag i det här, berättar Tommy Andersson. Han och hans fru Jessicas engagemang gav dem, bland annat, en plats i P4 Jönköpings hjältekalender.

Här hittar du alla P4 Jönköpings hjältar

När en inomhushall byggdes i Anderstorp föll sista pusselbiten på plats och verksamheten drogs igång, bland annat inspirerade av "Glada Hudik".

– Man känner mycket för personer där det inte är så självklart att man ska kunna få vara med. Mikael, min bror som är lagledare, har Parkinson. Vi tar för givet att man får vara frisk och att alla ska kunna vara med, men så är det inte alltid. Då är det väldigt roligt att kunna engagera sig i detta. 

Det ska finnas fotboll för alla, alla ska kunna spela fotboll om de vill. Det har varit det vikigaste och det borde finnas i alla idrotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".