Torsten Löf
Torsten Löf, kvinnans fosterpappa. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Nässjö

Utvisningshotad flicka inte längre gömd

Fosterpappan: Ingen borde utvisas till Burundi
1:23 min

Den flicka från Burundi, som bott i ett familjehem i Malmbäck i fyra år och som Migrationsverket beslutat ska utvisas, håller sig inte längre gömd.

Eftersom det nu gått fyra år sedan utvisningsbeslutet vann laga kraft har det nu preskriberats och en ny process kan inledas.

– Det känns helt underbart att det blivit så, att hon har kunnat komma fram igen, säger Torsten Löf som är flickans fosterpappa.

Det var i februari i år som flickan skulle skickas tillbaka till sitt hemland Burundi, efter fyra år hos Torsten och Christina Löf i Malmbäck i Nässjö kommun. Men flickan valde att gå under jorden och har levt gömd i tio månader. Under den här tiden har hon hunnit fylla 19 år. Men när det i slutet av november i år var fyra år sedan som utvisningsbeslutet vann laga kraft preskriberades det också och flickan kunde återvända till familjehemmet i Malmbäck.

Migrationsverket har inte trott på flickans identitet och har menat att det ändå inte funnits någon fara för hennes liv i hemlandet. Men flickan tillhör folkgruppen tutsier, en minoritet som förföljs i Burundi och säkerhetsläget i landet har inte förbättrats, snarare tvärtom, vilket Migrationsverket också konstaterat.

Nu väntar en ny asylprocess och Torsten Löf tror att möjligheten att Migrationsverket den här gången kommer fram till en annan slutsats är stor.

– Ingen borde utvisas till Burundi, det är helt barockt att tänka att man ska skicka folk dit. Vi har stor tillförsikt till att det här ska lösa sig på ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".