montage: migrationsverkets logga med anonym pojke bakifrån som tittar ut genom fönsterdörr
Foto: Susanne Lindholm/Fredrik Sandberg/TT
Jönköpings län

Oviss framtid för många efter flyktingkrisen

"Många väntar på beslut"
1:28 min

Det har gått ett år sen den stora flyktingkrisen och mer än hälften av dem som kom till Jönköpings län väntar fortfarande på besked om uppehållstillstånd.

– Det var en oerhört speciell tid förra hösten, men nu är vi i ett helt annat läge. Det på att relativt få nya asylsökande kommer till Sverige. Men samtidigt har vi en väldigt stor utmaning som myndighet att säkerställa att så många som möjligt får sina beslut, säger Liselotte Ingesson Politis som är enhetschef på Migrationsverket i Jönköping.

I slutet av förra året fanns det närmare 7 000 asylsökande personer i Jönköpings län, enligt Migrationsverkets siffror.

Många av dem kom under hösten och vintern 2015, när Sverige tog emot rekordmånga flyktingar.

Ett tag jobbade personalen på Migrationsverket nästan dygnet runt med handläggningar. Men nu, ett år senare, är det betydligt lugnare.

Under 2016 har lite mer än 2 800 personer i Jönköpings län fått uppehållstillstånd.

Det är ungefär 60 procent fler än förra året.

Men färre asylsökande kommer till Sverige och länet nu, och det beror nog främst på de hårdare gränskontrollerna, tror Liselotte Ingesson Politis.

– Det finns många stopp på vägen helt enkelt, säger hon.

Just nu är ungefär 5 000 asylsökande inskrivna hos Migrationsverket i länet och väntar på besked om de ska få stanna. Och handläggningstiderna är långa, 15 månader i snitt just nu, för att få reda på om man kommer få stanna i Sverige eller inte.

– Det är det vi har med oss när vi går in i nästa år, att det finns många asylsökande kvar som väntar på att få sina beslut, säger Liselotte Ingesson Politis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".