Flera barn som simmar i en pool.
Det kan skilja tre år i ålderskillnad när barn får simma ensamma i badhusen i länet. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Jönköpings län

Stor skillnad när barn får bada ensamma

Anna-Karin: Min pojke simmade själv när han var tolv
1:31 min

Det är stor skillnad mellan olika simhallar i länet, när barn får bada själva utan att föräldrarna är med.

Nässjö kommun har beslutat att höja åldersgränsen från 9 till 12 år.

– Jag tycker det är bra, för det är viktigt att kunna simma. Min pojke var här och simmade själv när han var 12, men då kunde han ju simma, säger Anna-Karin som besökte Nässjö simhall i eftermiddags.

En kartläggning som P4 Jönköping gjort visar att samtliga simhallar vi undersökt har en åldersgräns på när barn kan besöka simhallen själv utan vuxen.

I Gislaved och Värnamo måste man vara 9 år och kunna simma 25 meter. I Eksjö och Sävsjö är åldersgränsen 10 år och man måste kunna simma 200 meter.

Tuffast är kraven i Jönköping, där måste man vara 12 år och kunna simma 200 meter, 50 meter ryggsim och våga vara under vatten.

Jönköping följer rekommendationerna från Konsumentverket, som är baserade på läroplanen som säger att en elev som går i sexan ska kunna simma 200 meter.

Allt fler kommuner sneglar nu på Jönköping och konsumentverkets rekommendationer.

Gislaved har 9 årsgräns, men den vill Kerstin Leijon, som är ställföreträdande områdeschef på fritidsförvaltningen i Gislaveds kommun och ansvarig för Gislebadet, höja.

– Vi tycker att det är lite tunt eftersom det är ett stort ansvar. Sedan har vi många nyanlända som kanske inte är så vana vid vattnet, säger hon.

Det finns badhus som till och med har krav på att man ska vara 12 år och kunna simma 200 meter, vad tycker du om det?

– Det tycker jag låter förståndigt. Det är ju det kravet som finns i läroplanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".