Den här sträckan skyltas om till 80/h
1 av 2
Den här sträckan skyltas om till 80/h. Foto: Trafikverket
Andreas melin vid räddningstjänsten i Jönköping
2 av 2
Det är stor skillnad på krock i hög hastighet och i låg, säger Andreas melin, vid räddningstjänsten i Jönköping Foto: Rebecka Montelius
Jönköpings län

Nu sänks hastigheten på riksväg 30

Lennart Andersson, Trafikverket om E4-planerna
0:47 min

Nu sänks hastigheten på 30:an. Hastigheten kan sänkas på flera större vägar, bland annat E4:an genom Jönköping.

E4:an genom Jönköping är olycksdrabbad och för att minska olyckorna planerar Trafikverket ihop med Jönköpings kommun för ett fjärde körfält. I samband med det vill de sänka hastigheten till 80.

– Det minskar olycksrisken om alla körfälten har samma hastighet, säger Andreas Melin, räddningstjänsten i Jönköping.

Regeringen har satt upp ett mål om att försöka halvera antalet döda från 2010 till 2020. Och det har gjort att Trafikverket har en pågående hastighetsöversyn där man justerar hastigheten på flera av landets vägar. Till exempel så skyltar man idag om riksväg 30 genom länet till 80 kilometer i timmen i stället för 90.

Men den sträckan är kontroversiell. Sävsjö kommun har överklagat hastighetssänkningen till regeringen. Kommunalrådet Stefan Gustavsson (KD) vill istället höja hastigheten.

– Det är bättre att man bygger om vägen, gör den säkrare och höjer hastigheten till 100 kilometer i timmen.

Även Växjö kommun och Lammhults samhällsförening har överklagat hastighetssänkningen av riksväg 30. Och frågan ligger nu hos regeringen. 

Om de får gehör för sin överklagan hos regeringen så kan flera delar av hastighetsöversynen utebli, menar Lennart Andersson som är regionchef på Trafikverket.

– Om regeringen tänker annorlunda än vi, då kommer vi få se över hela hastighetsöversynen, säger han.

Men trots att frågan ännu inte utretts av regeringen så skyltar ni om riksväg 30?

– Ja det beslut som gäller nu är det vår generaldirektör fattat, och därför skyltar vi nu om. Det kommer att ta någon dag att skylta om hela sträckan, det är ju 7-8 mil. Skulle regeringen tycka annorlunda så får vi skylta om igen, säger Lennart Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".