Kritik i Solhemsfallet

Fallet med den 19-årige förståndshandikappade pojken som hittades hos ett narkotikapåverkat par i Vetlanda - leder nu till att pojkens hemkommun Nybro får kritik av Länsstyrelsen i Kalmar.
Fallet med den nu 19-åriga nybrobon uppmärksammades när han i början av det här året hittades av polisen i en lägenhet i Vetlanda. Där fanns ett drogpåverkat par som hade tagit hand om honom på uppdrag av ägarna till behandlingshemmet Solhem i Sävsjö, där han hade varit placerad i tre års tid. Länsstyrelsen belastar inte Nybro kommun för händelsen i Vetlanda, och konstaterar också att pojken trots allt utvecklats positivt under tiden han vårdats i Solhems regi. Men de ansvariga nämndpolitikerna och cheferna på tre förvaltningar i Nybro kommun gör ändå flera anmärkningsvärda fel enligt länsstyrelsen. Det börjar redan när pojken är 15-16 år och ingen av de aktuella nämnderna vill ta på sig ansvaret för honom. När väl en av nämdnerna tog på sig ansvaret tecknades aldrig nåt avtal med behandligshemmet Solhem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista