Allt fler lanthandlare slår igen

Många småbutiker på landsbyggden slår igen i länet. Enligt konsumentverket kommer allt fler att samhällen att förlora sina lokala butiker i framtiden.

I Frinnaryd utanför Aneby slog Ankis Livs igen sina portar den första juli. Och Ann-Katrin Lindström berättar varför.

I Jönköpings län förlorade fem små samhällen sin enda mataffär under ett år fram till juni 2004.

Konsumentverket tror att ännu fler samhällen kommer att förlora sin sista butik i framtiden.

Stora plakat med texten ”Butiken har upphört” pryder numera lanthandeln i Frinnaryd. Och på byns gator är det tyst och tomt. Ann-Katrin Lindström är inte ensam. Många små orter har blivit av med sin butik den sista tiden.

I Lekeryd finns däremot ett snabbköp kvar. Lissie Karlsson, har just handlat lite mjölk och jordgubbar i byns enda mataffär.

Men hur länge hon kan fortsätta att göra det är oklart. Konsumentverket har utrett hur det ser ut för landets lanthandlare. Och verket tror att nedläggningarna av landsortbutikerna kommer att fortsätta.

För att motverka det finns stöd från staten. 2004 satsades knappt femtio miljoner kronor i landet på det som kallas för kommersiell service.

Men Ann-Katrin Lindström i Frinnaryd tror inte att mer bidrag är lösningen för att få butikerna att överleva. Lokalbefolkningen själva måste ta sitt ansvar och se till att lanthandeln överlever, säger hon