Bild på poliser som står på Trollhättegatan.
Polisen ska nu jämföra sprängningen med andra för att se om det kan finnas något samband. Foto: Malte Nordlöf/Sveriges Radio
Jönköping

Polisen jämför bilexplosionen med andra sprängningar

"Vill se om det går att koppla till något annat sprängdåd"
1:29 min

En dryg vecka efter att en sprängladdning detonerade under en bil på Bymarken har polisen ännu ingen misstänkt.

Nu ska polisen göra jämförelser med andra sprängningar för att se om man kan hitta ett samband. Bilen som sprängdes ägs av ett företag, men det är oklart om det är riktat mot det.

– Vi vet ju inte om om det har alls att göra med att vederbörande är en högt uppsatt person på företaget. Men att det överhuvudtaget sprängs bilar i Jönköping känns ju främmande, säger Frida Boklund som är regionchef för intresseorganisationen Företagarna.

Sprängdåd riktade mot företag är ovanliga. De brott det oftast handlar om, enligt Frida Boklund, är stölder, bedrägerier, och skadegörelse.

En vecka har gått sen det hördes en rejäl smäll på Bymarken i Jönköping. En sprängladdning detonerade under en bil som tillhör ett större företag i länet. Företagets VD säger till P4 Jönköping att han inte tror att det är riktat mot företaget, men polisen utreder bland annat om det kan vara så.

– Vi kollar ju om det är något på företaget som ligger bakom att explosionen skedde där och då. Vi hör personen och andra på företaget, säger Tommy Thorngren som är pressansvarig vid polisen.

Än så länge finns ingen misstänkt, men polisen har flera spår att gå på. Bland annat har de samlat in bilder från övervakningskameror på en bensinmack i området och hört vittnen. Resterna efter sprängningladdningen har också skickats för analys, bland annat ska man jämföra dem med andra sprängingar.

– Vi ser om vi kan få reda på vad det är för slags sprängmedel och om går det att koppla till något annat sprängdåd. Ji tittar ju i de register som finns på Nationellt forensiskt centrum, säger Tommy Thorngren vid polisen.

Två andra detonationer har inträffat i Jönköping på kort tid, på Tändsticksområdet och på Väster. Men enligt polisen handlar det om helt andra saker och är helt separata utredningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".