Elledningar i motljus, Ingatorp.
Foto: Håkan Eng/Sveriges Radio
Ekonomi

Elbolagen vann - högre priser väntar

Räkna med ännu högre elnätsavgifter de kommande åren.

I dag kom en dom som ger elnätsbolagen rätt att höja priserna mer än vad Energimarknadsinspektionen ville.

Förvaltningsrätten i Linköping har bestämt att elnätsbolagens avkastning ska få ske till en kalkylränta på 5,85 procent. Myndigheten hade satt ett tak på 4,53 procent, medan elbolagen hade krävt 6,3 procent.

– Myndigheten har återigen förlorat i rätten. Den saknar därmed möjligheten att skydda konsumenterna, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef för intresseorganisationen Villaägarna.

Högre priser

Exakt vad det innebär för kundernas elnätsavgift är svårt att säga utifrån domen - det kan inte domstolen avgöra.

"Domarna medför dock att elnätsföretagen kan ta ut högre nätavgifter än de hade kunnat göra om Energimarknadsinspektionens beslut hade gällt", skriver förvaltningsrättens ordförande, rådmannen Ronny Idstrand i en kommentar.

Men Jakob Eliasson ser en uppenbar risk för att det blir ytterligare kraftiga prishöjningar, kanske tvåsiffriga procentpåslag, likt de höjningar som gjorts de senaste åren.

– Vi har haft kraftiga stigande priser på en i det närmaste helt riskfri monopolmarknad, säger han.

Mer utbyggnad

Vattenfall är förstås nöjt med domen.

– Det här innebär att vi kan fortsätta med de planer vi har, att fortsätta förbättra leveranskvalitén för kunderna. Vi ser ett fortsatt behov av långsiktiga, stabila förutsättningar för elnätsverksamheten, säger Lee Gidlöf, kommunikationschef på Vattenfall eldistribution.

Vad som händer med priset, vill bolaget inte säga något om:

– Det kan jag inte säga i dagsläget, säger Gidlöf.

Villaägarna vill nu se krafttag från regeringen för att ge Energimarknadsinspektionen mer muskler, inte bara vaga löften.

– Regeringen har varit alltför passiv, säger Jakob Eliasson.

Domen bestämmer vilken avkastning elnätsbolagen ska kunna ha på sin verksamhet. Den bestämmer i sin tur förutsättningarna för bolagens intäktsramar under perioden 2016-2019.

Eftersom det råder en monopolsituation för elnätsbolagen finns regler och lagar som sätter gränser för hur höga priser bolagen får ta ut. Bolagen har rätt att ta ut priser som ger en skälig kostnadstäckning och en rimlig avkastning.

Energimarknadsinspektionen är den myndigheten som övervakar.
Domen kan överklagas till Kammarrätten i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".