Blodpåse på ställning.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Sjukvård

Trogna blodgivare får sjukvården att se rött

Madelaine Andersson: Händer att vi får hjälpa andra
1:34 min

Att se rött kan ju vara positivt, i alla fall om man är ansvarig för blodcentralerna i Jönköpings län.

I många landsting runt om i landet saknas blod inför julhelgen. Nu uppmanas friska vuxna som har möjlighet att ge blod att söka sig till blodcentralerna.

Men i Jönköpings län ser det bra ut, något som Madelaine Andersson - områdeschef för blodcentralerna i Region Jönköpings län - förklarar så här:

– För det första har vi ett gäng jättebra blodgivare som är trogna och kommer när de blir kallade. Så har vi flera tappställen och vi har vår buss som vi åker runt med, säger Madelaine Andersson. 

En sammanställning som TT gjort visar att det råder akut brist på blod på blodcentralerna i hälften av länen i Sverige, orsakerna variera. Många givare reser bort över helgerna och då kanske glömmer ge blod innan man åker. Magsjuka, kräksjuka och influensa är andra orsaker som stoppar blodgivare ge blod.

Men i Jönköpings län ser det bra ut och har gjort så hela hösten, berättar Madelaine Andersson. I länet finns 10 000 givare och man har varit duktiga på att rekrytera nya. I samband med motionsloppet Blodomloppet i augusti i år slog man rekord, på bara några timmar fick man 200 nya blodgivare.

När sjukhus i andra län har brist på blod får blodcentralerna i Jönköpings län hjälpa till.

– Det händer att vi gör det och alldeles nyligen har vi hjälpt både Borås och Linköping, och det känns ju jättebra.

Är det så bra att ni kan slå er till ro nu?

– Nej, det kan man aldrig göra. Det räcker med att det händer ett par rejäla olyckor eller att vi drabbas av ett par rejäla sjukdomar som kräver mycket blod. Vi jobbar aktivt hela tiden med vårt blodlager, säger Madelaine Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".