Det nya avtalet för deltidsbrandmän innebär för Robert Östlunds del flera tusen kronor mindre om året.
Det nya avtalet för deltidsbrandmän innebär för Robert Östlunds del flera tusen kronor mindre om året. Foto: Tommy Alexandersson / Sveriges Radio
Jönköpings län

Missnöje bland deltidsbrandmän - kan leda till uppsägningar

"Man spottar på oss och sänker lönen"
1:30 min

Runt om i länet finns det ett stort missnöje bland deltidsbrandmännen. Det nya kollektivavtalet kan innebära att folk slutar.

Ett nytt kollektivavtal har tagits fram för deltidsbrandmännen, kallat Rib 17. Ett avtal som på sociala medier, forum och bland deltidare nu flitigt diskuteras, och många är besvikna.

När Robert Östlund som jobbat i Rydaholm i 16 år som deltidsbrandman läste igenom avtalet blev han inte glad.

– Det är rätt roligt att man spottar på oss och tycker att vi inte ens är värde det vi hade, de har sänkt lönen för oss, frågan är om de verkligen vill ha oss som anställda, säger Robert.

Några av förändringarna som många reagerat på är att OB-tillägget försvinner, även den dubbla ersättningen för beredskap under semester och ersättningen för bil. Istället har pengarna fördelats om och jämnats ut.

Enligt facket Brandmännens riksförbund, BRF, innebär det att för vissa som jobbar dagtid kommer det inte bli så stor ekonomisk skillnad, men för Robert och de som jobbar kvällar, helger och nätter kan det bli flera tusen kronor mindre per år. Enligt BRF har 70 procent av deltidsstationerna i Sverige svårt att rekrytera personal och tror nu att det kommer försvåras.

– Det är en bedrövelse, en del saker är bra i avtalet men ersättningsnivåera är alldeles för låga. Det kan bli problem att rekrytera och behålla personal framåt, säger Per Persson distriktsombud på BRF i Jönköpings län.

SKL däremot som förhandlat för arbetsgivarna är nöjda med avtalet och ser tvärt om att det bara kan bli bättre.

– Det är ett modernt avtal som kommer underlätta rekryteringen och är nödvändigt för att säkra framtiden, säger Niclas Lindahl förhandlingschef på SKL.

Robert Östlund i Rydaholm hoppas nu att han via lokala förhandlingar kan komma att påverka sin situation, men förhoppningarna är låga.

– Det finns ingen förhandlingsvilja när det handlar om pengar. Blir vi inte nöjda i de lokala förhandlingarna så ska jag ta ett beslut om jag verkligen ska fortsätta med detta, säger Robert Östlund.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".