Sjukhusclowner i Jönköping.
1 av 2
Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Clowner bland personal och ett barn.
2 av 2
5-årige Måns roas, tillsammans med personal, av sjukhusclownerna. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Sjukvård

Trots förslag: Sjuka barnens clowner hyrs in

Cancersjuka Ture: När jag blåste var färgerna borta
1:29 min

För cancersjuka Ture innebär träffarna med sjukhusclownerna ett skönt avbrott i vården.

Sjukhusclowner ska lätta upp vardagen för sjuka barn och i dag hyrs en clown in till länssjukhuset Ryhov en gång i veckan. Men det räcker inte, menar Vänsterpartiets Mikael Ekvall som vill att regionen anställer en egen clown till länets alla tre sjukhus.

Femåriga Ture från Skillingaryd är cancersjuk och har haft mycket glädje av att möta clowner på Ryhov, en gång fick han blåsa i den magiska målarboken.

Det var massa färger i den och när jag blåste var färgerna borta. När jag blåste en gång till var bilderna också borta. När jag blåste igen kom både bilderna och färgerna tillbaka... 

Ture sitter på golvet och bygger med klossar. Han har stor erfarenhet av sjukhus sedan han drabbats av cancer förra våren. Att möta clowner i sjukhusmiljön har varit värdefullt, säger hans mamma Frida Ulrikanäs.

– Han tycker det är jätteroligt när de kommer, då blir det ett jättebra avbrott i allt det här mindre roliga som man tvingas göra när man är sjuk.

I dag hyr Region Jönköpings län in en sjukhusclown en gång i veckan till länssjukhuset Ryhov i Jönköping, men Mikael Ekvall (V) vill att regionen anställer en egen clown till länets tre sjukhus.

Men hans motion röstades ner med motiveringen att det nuvarande projektet med inhyrda clowner måste utvärderas först. Men det är oklart exakt hur utredningen ska genomföras och vad man vill få fram.

– Jag tror vi ska kunna fortsätta med en gång i veckan, som vi har idag, säger regionrådet Mia Frisk (KD).

– Är man inneliggande kanske man inte har möjlighet just den dagen, man kanske är för dålig så man inte orkar träffa clownen. Det kan vara undersökningar eller operationer som gör att det inte tajmar. Då är ju den chansen förbi den veckan, säger Frida Ulrikanäs som tycker att det vore en bra idé att anställa en egen clown.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".