Foto: Martina Wärenfeldt/Pressbild
Foto: Martina Wärenfeldt/Pressbild
Samhälle

Därför tar kyrkorna ställning i asylfrågan

1:20 min

Genom att ställa krav på regeringen och samla in namnunderskrifter hoppas Svenska kyrkan kunna få till ett generösare asylmottagande.

Det är tretton samfundsledare från de fyra kyrkodelarna: lutherska Svenska kyrkan, frikyrkorna, katolska kyrkan och de ortodoxa kyrkorna, som undertecknat initiativet juluppropet.

– När vi talar som kyrkor så gör vi inte det som politiker utan vi gör det för att driva det kristna budskapet där en bärande tanke är att vi människor är skapta för att leva tillsammans, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

De har uttryckt tre krav till regeringen. Att ge barn och unga rätt till trygghet och framtidstro, ge alla som beviljas asyl i Sverige rätt till familjeliv samt undanröja praktiska hinder mot familjeåterförening. Insamlingen av namnunderskrifter kommer fortsätta till 31 januari. 

På onsdagseftermiddagen hade nästan 13 000 personer skrivet på uppropet, en av dem är Jönköpingsbon Fredrik Modéus som är biskop i Växjö stift.

Det här är en sådan situation när det är särskilt angeläget att verkligen göra någonting, framför allt för att barn far illa.

Men ska kyrkan ta politisk ställning?

– Vi alla har ju olika partipolitiska program, däremot behöver kyrkan ta ställning i samhällsfrågor, därför det finns ingen kristen tro som bara är ord. Kristen tro är ju handling, säger Fredrik Modéus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista