v
Foto: Mikael Fritzon/TT
Fotboll

Fixade matcher: Tysk polis tipsade om 17-åringen

Magnus Svenungsson, reporter SVT: Kopplingar till välkända kriminella
0:49 min

Han dömdes för misshandel och falsklarm efter den allsvenska matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund - men eventuell koppling till matchfixning utreddes inte.

Tyska polisens tipsare hävdade att det var fråga om matchfixning när 17-åringen sprang in på planen i Jönköping och attackerade Östersunds målvakt Aly Keita. Men svensk polis utredde aldrig misstanken ordentligt, uppger SVT och Dagens Nyheter.

I tingsrätten dömdes 17-åringen till ungdomsvård för misshandel och falskt larm.

Den tyske kommissarien Michael Bahrs och hans kollegor i Bochum arbetar framgångsrikt mot matchfixning. Man har hittat bevis för 250 riggade matcher runt om i världen och de åtal som väckts har gett fängelsedomar på 70 år.

Bara timmarna efter att 17-åringen från Södertälje såg till att den allsvenska matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund stoppades fick den tyska polisen tips om att händelsen handlade om matchfixning, uppgifter som man förde vidare till svensk polis, uppger Dagens Nyheter och Uppdrag Granskning.

Men inga ytterligare brottsmisstankar har presenterats för åklagarna vid Riksenheten mot korruption.

Bahrs anser att fallet bör granskas närmare.

– Man måste undersöka bakomliggande faktorer och de personer som är inblandade, säger han.

Vice chefsåklagare Pernilla Törsleff tillbakavisar kritiken om att hon inte utredde misstankar om matchfixning i samband med skandalmatchen på Stadsparksvallen i somras.

– 17-åringen har lämnat en förklaring till sitt agerande, vi har kontrollerat de uppgifterna i den mån vi kunnat. Jag har inte haft kännedom om de uppgifterna, säger Törsleff om de uppgifter som den tyske polisen säger sig ha gett sina svenska kollegor.

– Jag kan inte göra de bedömningarna utifrån vad som står i en tidningsartikel. Det ligger inte på mig, enligt min uppfattning, att återuppta någon förundersökning. Är det så att den här tyske polisen har uppgifter att lämna får han kontakta svensk polis, annars får svensk polis kontakta honom för att få de här uppgifterna. Det ligger inte på mitt bord i det här läget, säger Törleff till P4 Jönköping.

Relaterat

Mer om Skandalmatchen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".