Lastbil med texten 74 ton.
Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio Foto: Trafikverket

Åkeriföretagen: Vi är inmålade i ett hörn

"Vi kommer inte ut på de större sträckorna"
1:23 min

Åkeriföretagen i Småland känner sig instängda då de utpekade vägarna för framtidens tyngre lastbilar, ligger på andra platser i Sverige.

Nyligen lämnade Trafikverket en rapport till regeringen där de visade på vilka vägar som i framtiden ska kunna bära nya, tyngre lastbilar upp till 74 ton. Utredningen har identifierat en rad vägnät som kluster, men som inte sitter ihop med varandra.

– Vi blir lite inmålade, för vi kommer inte ut på de större sträckorna eller Europavägarna, säger Thomas Hammarström, regionchef för Sveriges Åkeriföretag i Småland.

Åkarna anklagar Trafikverkets nya utredning för att vara en politisk kompromiss. Att myndigheten har fått uppdraget att begränsa möjligheterna för lastbilstransporterna, det bekräftas av Trafikverkets avdelningschef för nationell planering – Lennart Kalander:

– Det uppdrag vi har haft är att peka ut ett vägnät som klarar av att få en 74-tonslast, utan att behöva göra åtgärder på broar eller vägar – och så att vi inte riskerar någon överflytt av transporter från järnväg eller sjöfart till väg, säger han till P4 Jönköping.

I Småland går det utpekade vägnätet som en triangel från norra till södra Kalmar län och sedan västerut genom Kronoberg, men klustret är inte ihopkopplat med flera stora svenska städer – som Jönköping.

– Ska man titta på hur det är uppmålat så känns det absolut inte bra. Det är horribelt att se att man kan göra på det här viset, säger Thomas Hammarström.

– Jag kan förstå kritiken, säger Lennart Kalander på Trafikverket.

– Det vi har försökt göra är att skapa sammanhållande områden, så att man skulle kunna få ekonomi i det inom de här områdena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".