Margareta Bäckman sörjer fortfarande sin son som dog efter polisresan.
Margareta Bäckman sörjer fortfarande sin son som dog efter polisresan. Foto: Rebecka Montelius
P4 Jönköping granskar

Markus hittades livlös efter 15 timmar i polisens förvar

Markus mamma: Jag hoppas han får upprättelse
1:54 min

27-årige Markus hittades livlös i arresten i Jönköping. P4 Jönköping har försökt granska hans sista timmar i livet. Polisens agerande kan ha påverkat hans död.

– Jag var så nöjd när jag hittade honom, men så blev det ju inte så bra, kändes ju tungt, säger Henrik Gustavsson, yttre befäl vid polisen i Torsby. 

Glädjen för inspektören ska komma att bli kortvarig - ett dygn senare tvingas han meddela ett mycket smärtsamt besked att Markus inte skulle överleva. P4 Jönköping har försökt granska Markus sista timmar i livet och hur han kunde dö när han var omhändertagen av polisen.

P4 Jönköping har tidigare berättat att polisen skulle köra honom till behandlingshemmet i Mariannelund där han tvångsvårdades för missbruk, men att han kom aldrig fram. 

Det är flera patruller som delar på den 35 mil långa resan, de löser av varandra vid länsgränserna. På resan passeras två sjukhus. Henrik Gustavsson tog honom till det första.

– Han var dålig i polisbilen, efter ett tag var han knappt kontaktbar. Vi tog honom till Torsby lasarett. 

I Torsby får Markus motgift mot tabletterna han tagit, Narcanti.

Några timmar senare förbättras hans tillstånd och polisen tar honom till ännu en vårdinrättning. Markus har ångest, för den skickar läkarna med poliserna andra tabletter, och sedan körs han till psykakuten tio mil bort.

Där sker ett polisbyte och läkare skickar med poliserna mer medicin, sömnmedel till kvällen. Men det går snett. När resan sedan fortsätter ger polisen Markus preparatet, men förutom det - så får han tillgång till tabletterna i sin medicinpåse som bland annat innehåller narkotiska preparat, enligt uppgifter i rättsläkarens rapport. 

Det är många poliser inblandade, enligt rättsläkarens rapport ser en av poliserna som vaktar honom under en lunchpaus att Markus tar tabletter ur påsen, vid andra tillfällen gör han obevakade toalettbesök.

Markus blir sämre. Han kan inte alltid sitta upprätt, han vinglar när han ska byta polisbil, och han klagar över huvudvärk. Han beskrivs som svårväckt och att han somnar så fort han sätter sig ned. 

I Jönköping mår han så dåligt att han inte bedöms klara resan till behandlingshemmet. Han erkänner att han tagit Oxycontin, ett morfinpreparat, och då fattar polisen ett ödesdigert beslut.

I Jönköping tas Markus inte till sjukhus, utan placeras i en arrestcell som man gör med berusade personer. Mindre än en timme senare hittas han livlös på madrassen på golvet och vaknar aldrig mer. Markus anhöriga har ännu inte fått svar på varför han inte togs till sjukhus. 

– Jag vill att han ska få upprättelse och jag funderar mycket. Undrar om han led? Eller om han dog snabbt i cellen? säger Margareta Bäckman, Markus mamma.

Polisen i Jönköping anmälde sig själva för tjänstefel efter händelsen. En åklagare har granskat fallet i över ett års tid. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".