Jönköping

Svartbygge kostar byggherre hundratusentals kronor

Anders Samuelsson: Det gäller alla medborgare, även Tommy...
1:00 min

Byggherren Tommy Hegestrand i Jönköping ska betala flera hundra tusen kronor i böter.

Det har stadsbyggnadsnämnden i Jönköping beslutat. Orsaken är att Tommy Hegestrand påbörjat bygget av en stor multiarena för jakt, fiske och hund utan bygglov, det berättar Anders Samuelsson som är ordförande i nämnden.

– En enig nämnd beslutade att bevilja bygglov, men samtidigt debitera en sanktionsavgift 369 000 kronor eftersom man startat byggnationen innan bygglov och startbesked beviljats, säger Anders Samuelsson till P4 Jönköping.

Tommy Hegestrand säger till P4 Jönköping att han är glad över att ha fått bygglov, han har ännu inte tagit ställning till om han tänker betala avgiften..

Hegestrand har tidigare, till Jönköpings-Posten, sagt att han inte tänker betala några sanktionsavgifter. Han betraktar marken som en lantbruksfastighet och byggnaden som en ekonomibyggnad och en sådan behöver inget bygglov.

– Regelverket är väldigt tydligt, det gäller alla oavsett om det är kommunen själva som bygger eller Tommy Hegestrand eller någon annan invånare, säger Anders Samuelsson.

Mer om Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".