Bluffakturor från spanska bedragare

Nu i semestertider är bedragare som skickar bluffakturor i farten igen. De senaste dagarna har ökända spanska skojare skickat brev till företag här i länet och det kan bli mycket dyrt att svara på det.

Senast i morse fanns ett brev från det spanska bluffakturaföretaget ”European City Guide” i Radio Jönköpings postbox. Fler företag har fått samma erbjudande om att få med en adressuppgift på en CD-romskiva. Brevet ser ut som ett frågeformulär där man gratis erbjuds en uppdatering av sin adress men finstilt längst ned på pappret står det att den som skriver under förbinder sej att betala sammanlagt drygt 26.000 kronor.

Det är inte första gången som de här spanska skojarna är i farten. För något år sedan dömdes de till ett års näringsförbud och nästan 3 miljoner kronor i böter av en domstol i Barcelona. Då flyttades verksamheten till Valencia och därifrån fortsätter de med bedrägerierna. Det är just under semestertider som fakturabedragarna passar på. Då är det ofta oerfarna vikarier som sköter fakturahanteringen på företag och skriver under erbjudandena som kan bli riktigt dyra.