Stress övertid
Temabild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Jönköpings län

Här jobbar man mest övertid

Jon Helmersson: Tycker det funkar
1:13 min

Svensken jobbar i genomsnitt över 6,2 timmar per vecka, visa nya siffror från SCB och fackförbundet Unionen, skriver Dagens Nyheter.

– På arbetsplatser där det konsekvent arbetas övertid måste arbetsgivaren anpassa organisationen och anställa fler. Som det ser ut nu är arbetet i många fall systematiskt felorganiserat. Arbetet måste kunna utföras inom normal veckoarbetstid, säger Unionens samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg till tidningen.

Halland och Jönköping är de län där andelen som arbetat övertid är som högst. I Västernorrland, Norrbotten och Södermanland arbetar man minst övertid.

– Det måste finnas plats för återhämtning även i en tid där gränserna mellan arbete och fritid suddas ut och kraven på arbetsprestation ständigt ökar.

Siffrorna gäller hela arbetsmarknaden (privat och offentlig sektor, samt arbetare och tjänstmän) och bygger på uppgifter från SCB under januari-september 2016.

En som jobbar uppemot 300 övertidstimmar per år är Jon Helmersson på SOS alarm. Hör honom berätta varför han jobbar så mycket och vad han tycker om det i ljudspelaren i toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".