En montagebild över en fyllecell, länssjukhuset Ryhov och Markus gravsten
Berusade personer ska i framtiden istället kunna få bättre medicinsk vård på länssjukhuset Ryhov om de omhändertagits på grund av berusning. Foto: Montagebild/Sveriges Radio
Jönköping

Så ska fall som Markus undvikas i framtiden

Johan Björk, utredare: Tyvärr kan mycket hända på femton minuter
1:41 min

För att öka säkerheten och till och med undvika framtida dödsfall i polisens fylleceller ska en tillnyktringsenhet byggas på länssjukhuset Ryhov.

I går berättade vi om 27-åriga Markus som hittades livlös i polisens arrest i Jönköping. Polisens val att inte föra honom till sjukhus kan ha bidragit till Markus död, tror hans mamma Margareta.

– Han skulle ha varit på sjukhus och inte i cellen, då hade han levt i dag, säger hon.

Markus var på väg till ett behandlingshem i Mariannelund och många poliser delade på den 35 mil långa bilresan. Men i baksätet i polisbilen under resan fick Markus tabletter av polisen som läkare skrivit ut och åt dessutom ur sin egna medicinpåse som han fick tillgång till. Detta enligt rättsläkarens rapport.

I Jönköping blev Markus så dålig att resan inte kunde fortsätta. Men istället för att föras till sjukhus placerade polisen honom i en arrestcell. Knappt en timme senare hittades han livlös av polisen och vaknade aldrig igen. 

För att göra det medicinska omhändertagandet bättre av berusade personer ska en tillnyktringsenhet byggas på Ryhov under nästa år. Där kan berusade personer placeras istället för hos polisen. 

– Man har en god tillsyn nere på häktet med, men tyvärr kan mycket hända på femton minuter. Vi har ju haft dödsfall både här i regionen och övriga Sverige i häktesceller, säger Johan Björk som är utredare inom Region Jönköpings län.

Så en sådan händelse som med Markus, som till och med fick dödlig utgång, ska alltså kunna undvikas i framtiden med en tillnyktringsenhet.

– Givetvis skulle det kunnat bli bättre med en tillnyktringsenhet, sen är det ju svårt för mig att veta vad som hände i fallet Markus. Men vi har mer och bättre medicinsk utbildning, det kommer vara sjuksköterskor och undersköterskor som bemannar verksamheten, säger Johan Björk.

Detta är alltså till för att förhoppningsvis kunna förhindra sådana här tragedier?

– Ja, det är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".