Kolmården.
Det var 2012 som en djurskötare dödades av vargar på Kolmården. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Just nu: Dom efter dödliga vargattacken - zoologen ansvarig

Kolmårdens dåvarande zoologiske chef fälls för vållande till annans död sedan en djurskötare dödats av vargar.

Djurparken döms till företagsbot. Så föll dagens dom i Norrköpings tingsrätt.
Det var den 17 juni 2012 som en djurskötare hittades död i ett varghägn på Kolmårdens djurpark. Hon hade varit ensam inne hos åtta fullvuxna vargar, utan larm och utan komradio.

Efter ett flera år långt utredningsarbete väcktes åtal mot Kolmårdens dåvarande zoologiske chef Mats Höggren och företaget som driver parken. Höggren åtalades för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott. Vad gäller Kolmårdens djurpark yrkade åklagaren på en företagsbot på fyra miljoner kronor.

Åklagaren Jan Olof Andersson har anfört att arbetsgivaren glömt eller struntat i att vidta säkerhetsåtgärder som kunde ha räddat djurskötarens liv.

Mats Höggrens och djurparkens försvarsadvokater har ansett att ingen kunde ha förutspått att vargarna skulle gå till attack och har kallat det inträffade för en "tragisk olycka".

Att vargar attackerar människor är väldigt ovanligt och händelsen på Kolmården har kallats världsunik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".