Parkeringsautomat
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Forskaren: Kommunen måste agera för att lösa parkeringsfrågorna

Malin Henriksson, forskare VTI: Det har varit planerat för bil
2:50 min

Kan man lösa parkeringssituationen på ett sätt som gör alla nöjda?

Avgifterna för parkering i Jönköping har blivit en väsentlig inkomstkälla för kommunen och nästa år kommer avgifterna dessutom höjas ytterligare, och villaområdet Bäckalyckan blir avgiftsbelagt. Anledningen är att kommunen vill minska biltrafiken inne i centrum och få fler att välja andra transportsätt. Men det här är inte unikt för Jönköping utan kan ses i flera städer just nu:

– Dels vill man inte ha biltrafiken i städerna eftersom det bidrar till buller och luftföroreningar, men det kan också ha att göra med att man idag jobbar med att få tätare stadskärnor. Man bygger bostäder och andra typer av verksamheter inne i stan och då vill man använda parkeringsplatser till sådant. Parkeringsytor tar väldigt mycket plats, säger Malin Henriksson på Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Malin har studerat hur vi bäst löser parkeringsproblemen inne i stadskärnorna och gör både kommunen, boende och pendlare nöjda.

Det drabbar de som har mest komplext vardagsliv, som kanske inte har råd att parkera utan får resa längre och krångligare istället. Det är viktigt att kommunen gör något åt den här problematiken. 

– Man kan tänka på flera håll hur man kan underlätta människors vardagsliv på andra sätt och förstärka kollektivtrafiken. Om kommunen vill ha ett lyckat arbete med parkeringsfrågorna så gäller det att stärka kollektivtrafiken parallellt med andra åtgärder.

Hör mer om Malins forskning i ljudspelaren ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".