Människor på gatan en blåsig dag. Foto: Johan NIlsson/TT.
Stormen URd är på väg in över Sverige. Foto: Johan NIlsson/TT.
Stormen Urd

SMHI inför stormen Urd: Åk hem i tid!

Charlotta Eriksson, SMHI: Ta god tid på dig
1:23 min

Stormen Urd drar in över södra Sverige under natten till tisdagen.

Urd. Så heter stormen som är på väg in över landet. På västkusten och i Halland och Skåne väntas stormbyar och en klass 2-varning är utfärdad där och i delar av Kronobergs län. För övriga Götaland, inklusive Jönköpings län, gäller en klass 1-varning.

– Det rör sig om vindstyrkor på 21-24 meter i sekunden över Jönköpings län. Vindarna kommer att blåsa först sydväst-väst och sen vrida lite åt nordväst under den senare delen av kvällen, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Samtidigt som blåsten drar in kommer också regn och blötsnö, vilket kan göra det besvärligt på vägarna, särskilt på Höglandet. 

– Det är ju en stor resdag i dag, så måste man iväg och i kväll och i natt ska man tänka på att ta god tid på sig.

På elbolaget Eon är man väl förberedda ifall stormen skulle orsaka strömavbrott.

– Vi har förberett oss sedan en vecka tillbaka och det finns en väl inövad vana. Vi har haft täta kontakter med SMHI och har begärt in extra beredskap från våra montörer och entreprenörer för att det ska finnas tillgänglig personal, säger presschef på EON Sirpa Franzén.  

Hittills har stormen Urd blåst ner några träd utanför Hok, Månsarp och Forsheda, dock utan att orsaka någon skada. Även räddningstjänsten kommer ha mer personal på plats under kvällen när stormen väntas öka i kraft. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".