Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Julpost med presenter har försvunnit. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Tusentals julkort stulna i Småland

Det var inte alla som fick sina julhälsningar i år.

Efter uppmärksammade stölder av julkort i Närke och Småland berättar Postnord att uppskattningsvis 8 000 försändelser aldrig nådde fram i jul.

Ett jaktlag i Småland hade älg i sikte när de snubblade över ett oväntat fynd. Under några granar låg en postsäck med julkort.

- Det visade sig vara kort och brev som hade öppnats, och det låg också en del små presenter som hade tagits ur kuverten men som de antagligen inte ville ha, säger jägaren Arne Karlsson till Smålandsposten.

Posten samlades ihop och lämnades in till polisen i Växjö. En stor del av innehållet var så illa tilltygat eller fuktskadat att det inte längre gick att uttyda adresserna. Men 164 av försändelserna gick att rädda och ska nu, något försenade, delas ut av Postnord.

Veckan innan julhelgen stals också 4 000 julkort från en postsortering i Örebro.

Enligt Postnord är det totala antalet saknade försändelser i hela landet ungefär det dubbla.

- Vår uppskattning är att det i runda slängar rör sig om 8 000 försändelser av 22 miljoner totalt. Då pratar vi om de två veckorna före jul, säger Malin Nordén, presstalesperson på Postnord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".