Lärare i klassrum. Foto: Jessica Gow/TT
Arkivbild, foto: Jessica Gow/TT
Gislaved

"Det har blivit tryckt stämning"

"Det är svårt att prata om"
1:22 min

Flera lärare har valt att säga upp sig efter lärarlönelyftet där vissa lärare fick en rejäl löneförhöjning med över 2 000 kronor.

Medan vissa fick ta del av det här lönelyftet så blev andra utan. Detta ledde i sin tur med missnöje och att flera lärare i länets kommuner valde att säga upp sig och börja jobba i en annan kommun.

– Det har på sina ställen blivit tryckt stämning där kollegor plötsligt hoppar upp 2 000 kronor i lön när man upplever att man gör samma arbete som kollegan, säger John Wieslander,  tillförordnad ordförande för Lärarförbundet i Gislaved.

– Det kan ha blivit droppen som gör att man slutar och flyttar till en annan kommun. 

John Wieslander hymlar själv inte om att han är en av lärarna som har fått ta del av lönelyftet, och han har förståelse för de kollegorna som känner sig besvikna.

– Det är klart att det kan vara känsligt. Man gör samma arbete, man har lika lång utbildning och samma erfarenhet, och plötsligt har kollegan 2 000 kronor mer. Det kan bi väldigt konstigt och svårt att prata om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".