Dyra skogsförsäkringar efter stormen

Stormen över södra Sverige i vintras kommer att betyda dyrare försäkringar för skogsägare. Både Länsförsäkringar och Sockenbolagen som majoriteten av skogsägarna är försäkrade hos planerar att höja sina premier efter stormen.

För att en skogsägare ska få ersättning från sitt försäkringsbolag måste minst en halv hektar av skogen vara skadad. Anders Friberg fick sex hektar skog av totalt 160 helt förstörd efter stormen i januari och han har inte fått besked från sitt försäkringsbolag än om ersättningen.

På länsförsäkringar kostar det idag 75 kronor i fast avgift och 8:50 per hektar att försäkra skogen. Höjningen av premien som länsförsäkringar planerar hänger ihop med att deras utländska återförsäkringsbolag i sin tur höjer sina priser. Samma sak säger man på försäkringsbolaget Sockenbolagern enligt tidningen Dagens Industri. Hur stor höjningen blir vet inte Nils Holmström som är försäljningschef på länsförsäkringar i Jönköping län. 

-Fastän det är extremt ovanligt med så svåra stormar som den i vintras måste även den påverka premien, säger han till nyheterna.