Mats Siljehult, verksamhetschef på Wetterhälsan. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio.
Mats Siljehult, verksamhetschef på Wetterhälsan. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Tusentals patienter utifrån går via länets digitaldoktorer

1:28 min

Jönköping är framstående i den digitala vården. Men tillgängligheten har också inneburit att tillströmningen av patienter utanför länet ökat kraftigt.

Den digitaliserade vården var något som vårdgivare i länet var tidigt ut med att erbjuda. Eftersom patientlagen säger att man får söka vård var man vill och tillgängligheten här är stor, så har tillströmningen av patienter från andra län nu ökat.

– Det är säkert ett antal som loggar in sig som inte är i Jönköping just nu. Förra månaden var det ungefär 2500 patienter som gjorde det, säger Mats Siljehult på vårdcentralen Wetterhälsan i Jönköping.

Mellan 500 och 1000 patienter, som inte bor i Jönköpings län, söker varje vecka vård via tjänsterna Kry och Min doktor och kommer till läkarhuset i Tranås eller Wetterhälsan, som erbjuder tjänsten. Det är digitala läkarbesök som görs via videosamtal, där patienten chattar eller skickar en bild och sedan får svar av en läkare.

Regionens vårdcentraler Bra liv erbjuder en liknande tjänst men har inte samma tillströmning av patienter eftersom de främst inriktar sig på patienter inom länet. En ökning av patienter som söker vård här innebär enligt Region Jönköpings län inte större kostnader här, eftersom det är den vårdregionen patienten kommer ifrån som betalar det mesta av kostnaden. Kötiden för den vanliga vården ska inte heller påverkas.

– Väntetiden för vår fysiska produktion är ungefär 42 minuter, ett onlinebesök tar ungefär lika lång tid, säger Mats Siljehult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista