Förråd Uthyrning lager
Det är allt större efterfrågan på förrådsutrymmen. Foto: Ayar Alarcon/Sveriges Radio
Trend

Branschen som växer när vi flyttar

1:32 min

Antalet företag inom magasin- och förrådsuthyrning har ökat de senaste åren. Anledningarna till varför det går så bra är flera.

Vi flyttar mer idag än tidigare men vi flyttar framförallt från större till mindre, menar experterna.

Företaget Mitt Lager i Huskvarna har hakat på trenden att hyra ut magasin och förråd. Sedan starten i somras har man utökat sin verksamhet från Värnamo till Huskvarna och i mars öppnar man sin tredje anläggning i centrala Jönköping.

Magnus Björkegren är anläggningsansvarig på företaget och han tror att anledningen till att branschen vuxit sig så stark beror på det saknas tillräckligt med förrådsutrymmen.

– Det byggs nya lägenheter och jag tror att många av dom inte har så mycket förrådsplats. Då kommer många till oss för att förvara sina saker istället, förklarar Magnus Björkegren

I dag finns det omkring 125 anläggningar runtom i landet som används till magasinering och förrådsuthyrning. Antalet kunder har växt ständigt under de senaste åren.

Enligt statistik från den europeiska branschorganisationen Fedessa använder sig omkring 350 000 svenskar av förråd och magasin.

En annan anledning till att marknaden är på uppgång är att vi flyttar mer än någonsin. Det menar Michael Fogelberg, ordförande för branschorganisationen, Self-Storage Association.

– Urbaniseringen i samhället gör att vi har behov av fler lösningar. Man byter jobb oftare, man flyttar till annan ort. All typ av förändring är det som driver den här verksamheten, säger Michael Fogelberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista